background-image

Starten van eeneigen bedrijf: Rechtsvormen

Om een bedrijf op te zetten, moet er gekozen worden voor een rechtsvorm. Dit is een juridische vorm die diverse regels en verzekeringen kent, bijvoorbeeld de aansprakelijkheid. Iedere rechtsvorm is weer net anders en past bij het ene bedrijf beter dan bij het andere. Iedere situatie is anders, daardoor kan de ondernemer zelf kiezen welke rechtsvorm in zijn situatie de meest geschikte is. U kunt bijvoorbeeld aansprakelijk zijn met uw privé vermogen indien er schulden zijn bij het bedrijf. Wanneer er flinke schulden zijn, kunnen de schuldeisers in dit geval beslag leggen op uw privébezittingen. Ook zijn er rechtsvormen waarbij dit niet zo eenvoudig is, zodat u alleen in extreme gevallen privé aansprakelijk bent.
Indien u er zelf niet in slaagt de meeste geschikte rechtsvorm te achterhalen, dan is het aan te raden om contact op te nemen met een advocaat die zich heeft gespecialiseerd in het ondernemingsrecht.

Er zijn diverse rechtsvormen, waaronder bijvoorbeeld een eenmanszaak, vennootschap onder firma of besloten vennootschap. Zoals genoemd zijn er verschillen in aansprakelijkheid, maar ook bijvoorbeeld in het betalen van belasting. Bij de ene rechtsvorm betaalt u inkomstenbelasting met een hoger tarief dan bij een andere rechtsvorm. Ook is het mogelijk dat er geen inkomstenbelasting wordt betaald, maar in plaats daarvan vennootschapsbelasting.

Wilt u een eigen zaak beginnen, verdiep u daarom eerst goed in de diverse rechtsvormen. Kies welke het beste bij u past en investeer tijd om u te laten informeren. De rechtsvorm is van groot belang bij het opzetten van uw bedrijf.