background-image

Wat er allemaal komt kijken bij een bedrijf verkopen

Na het analyseren van verschillende scenario's waarin je bedrijf wel eens zou vast lopen te zitten, of waarin jij zelf het als bedrijfsbeheerder niet meer ziet zitten om de zaken verder te runnen, heb je beslist je bedrijf te verkopen. Je bedrijf verkopen - wat een bedrijfsoverdracht genoemd wordt - is een heel proces. Tenminste als je niet weet waar je aan begint. In dit artikel wordt er summier uit de doeken gedaan waar je al aan kan denken en welke stappen je volgt in het verkopen van jouw onderneming.

Een koper vinden

Geen verkoop zonder natuurlijk kopers. En die kopers moet je trachten te vinden. Je kan gaan voor selectief tewerk te gaan in het zoeken van kopers, waarmee je gaat onderhandelen op een discrete manier met geïnteresseerde, potentiële kopers. Het nadeel hiervan is dat de handelingen een weinig aan marge kennen, net als dat ze gemakkelijk op te zeggen zijn.

Indien je voor competitie wilt gaan en geen mensen kent waaraan je je onderneming eventueel zou willen of kunnen verkopen, kan je voor biedprocedure opteren. Een nauwgezette gecontroleerde auction heeft op zijn beurt het voordeel mee van de concurrentie, maar nadeel is dat meerdere partijen dan op de hoogte zullen zijn van jouw verkoop.

Indien dat laatste je eigenlijk weinig interesseert, kan je gaan voor een public auction, waarbij de gehele markt weet dat jouw onderneming koopbaar is gesteld. Je kan door de nog grotere concurrentie de verkoopwaarde van jouw bedrijf opkrikken. Desondanks is discretie, wat in het eerste puntje aan bod kwam, volledig van tafel en is er een beperkte flexibiliteit om het overnameproces te beëindigen.

De verkoop zelf

Je verkoop moet bijgestaan worden door de nodige documenten en analyses. Denk hierbij aan de elementaire basisgegevens van je onderneming, de akte, de statuten, maar ook een SWOT-analyse. Naast een SWOT-analyse is het handig om een analyse uit te voeren op basis van de solvabiliteit, rendabiliteit, liquiditeit en cashflow. Via de EBIT(DA) kan je bovendien jouw onderneming waarderen.

Niet enkel het bedrijf zijn profiel moet je kunnen presenteren, maar ook de mogelijke synergiën in de markt. Het volledige rapport zal zorgen voor een anoniem bedrijfsprofiel waarbij een korte beschrijving van het bedrijf is om zo de interesse op te wekken bij kopers. Na de ondertekening van de geheimhoudingsovereenkomst wordt dit document naar de geïnteresseerde partijen opgestuurd. Let op, dit is enkel van toepassing wanneer er een zeker element van discretie aan voorafgaat.

Indien nodig, is er ook een managementpresentatie dat aan te pas zal komen. Het bedrijf wordt volledig uit de doeken gedaan door de bestuurder(s) aan potentiële kopers. Ten slotte kan de potentiële koper vragen voor een due diligence onderzoek, waarbij gedetailleerde financiële informatie met neergelegde cijfers van de balans, toekomstprognoses, sectorinformatie en controleprocedures op de korrel zullen worden genomen.

Bij het verkopen van je bedrijf is het vooral belangrijk zo veel mogelijk informatie te kunnen geven. Ook transparant zijn is een absolute must. Pogingen tot schriftvervalsing, fraude, zaken verbloemen of achterhouden en de onderneming ver boven zijn realistische waarde proberen aan de man te brengen, zijn niet aan te raden, hoe aantrekkelijk het ook lijkt. Vroeg of laat val je toch door de mand.

Wees eerlijk, geduldig maar ook spontaan in de verkoop van je bedrijf. Alvast heel veel succes gewenst in dit proces.