background-image

Stap 5: Belastingdienst

Bij een eigen bedrijf hoort ook belasting betalen. Wanneer u een eigen bedrijf heeft is het belangrijk dat u de belastingen vanaf het begin af aan goede op orde hebt. Dit voortkomt dat u later een boete krijgt of last heeft van naheffingen.

De Kamer van Koophandel meldt u nu automatisch aan bij de belastingdienst wanneer u zich aanmeldt voor een eenmanszaak.

De belastingdienst gaat na uw aanmelding bekijken of dat u belastingplichtig bent. Er zijn namelijk verschillende soorten belasting die u kunt betalen. De eerste vorm is de omzetbelasting, ook wel BTW genoemd. Ten tweede moet u over de gemaakte winst inkomstenbelasting betalen.

Nu gaan we even terug naar de omzetbelasting. De BTW staat voor de belasting over de toegevoegde waarde. BTW is alleen bedoeld voor de consument. Als het dan over de inkomstenbelasting, gaat het om de belasting die u aan het eind van het jaar moet doen in de vorm van aangifte. De inkomstenbelasting wordt verdeeld in drie boxen, box 1 gaat over werk en wonen. Dit is dan de belasting over de winst uit de eigen onderneming en de bijverdiensten. Box 2 is de aanmerkelijk belanghebbenden. Dit is de belasting over de inkomsten uit de aandelen. De laatste box, box 3 gaat over sparen en beleggen. Dit is de belasting die u moet betalen over uw spaargeld.
Als u erkend wordt als ondernemer dan kunt u gebruik maken van een aantal aftrekposten voor de ondernemers, te denken aan de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.